Brzoskwinie w syropie –tak smakuje lato!

W naszym domu jest jedno miejsce w którym spotykają się wszystkie smaki lata. Tym miejscem jest spiżarnia. Gdy tylko smaki dojrzeją wraz z ciepłem letniego słońca zamykam je szczelnie do słoików wytartych szmatką nasączoną spirytusem. Układam w wielobarwne szeregi na półkach, gdzie czekają do pierwszych jesiennych deszczy. Ależ wspaniale popróbować owoców, które przypominają letnie pachnące trawą polany, gdy za oknami temperatura spadnie do minus 20 stopni Celsjusza

W tym roku brzoskwiń było tak dużo, że postanowiłam zrobić przetwory z tych słodkich owoców. Moje brzoskwinie w syropie niczym nie różnią się od tych kupowanych w puszce i można je używać do ciast, kremów czy deserów

_MG_6610

Przygotowanie przetworów

Obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki brzoskwiniami wypełniłam słoiki. Owoce zalałam syropem, tak aby nie wystawały nad zalewę. Na litr wody dodałam 400 g cukru i sok wyciśnięty z jednej cytryny

Pasteryzacja

Garnek wyłożyłam na dnie ściereczką, aby zamortyzować drgania słoików podczas gotowania. Ułożyłam je tak, aby nie stykały się ze sobą, mogłyby popękać. Wlałam wodę do ¾ wysokości słoików. Postawiłam garnek na najsłabszy palnik gazowy. Czas pasteryzacji nie powinien przekraczać 30 minut od momentu zagotowania się wody. Do wody można dodać odrobinę octu

Przechowywanie

Przetwory nie powinny stać na półkach dłużej niż rok. Po tym czasie owoce zamknięte do słoików tracą swoje walory odżywcze i zmieniają kolor. Najlepszym miejscem na przechowywanie słoików jest ciemne i chłodne miejsce, najlepiej piwnica

_MG_6368

Oprócz brzoskwiń udało mi się zachować parę chwil tego lata, namalowanych słońcem, na migawce aparatu

_MG_6365

_MG_6234

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation