Zapasy

Dni stają się coraz krótsze, a cienie coraz dłuższe. Na rabatach szczypior pochylił się ku ziemi. Koniec lata to najlepsza pora zbioru cebuli. Zbyt wcześnie pozyskana szybko zepsuje się w piwnicy

Załamanie się szczypioru jest oznaką, że cebula jest już dobrze wykształcona i nadaje się do zbioru. Taką cebulę wykopujemy i pozostawiamy na polu do wyschnięcia. Po dwóch dniach można umieścić je w suchym i przewiewnym miejscu. Warto zwrócić się ku tradycji i pokusić się o własnoręcznie wykonany warkocz z tych warzyw. Będzie on efektowną ozdobą naszej kuchni. Moje cebule suszę w altance nad stawem. Należy pamiętać, że warzywo zbierać w trakcie suchej pogody, bo można je pozostawić do wysuszenia na grządce. Wskazówki te dotyczą cebuli uprawianej z dymki jak i perłowej czy szalotki.

_MG_6597

Cebula jest nieodzownym składnikiem polskiej kuchni i stałym bywalcem w warzywniku. Jest niezwykle cenna podczas jesiennych przeziębień ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation