Kuchenne ułatwienia

Zamrażarka na wsi to nieoceniony sprzęt. Dzięki niej w prosty i szybki sposób przechowuję produkty, które przydadzą się w kuchni w przeciągu całego roku. Ileż prostsze staje się życie, gdy mam pod ręką większość składników potrzebnych do ugotowania pysznych i zdrowych dań, bez potrzeby ciągłego jeżdżenia na zakupy do miasta. To daje mi więcej swobody i wolnego czasu, który mogę poświęcić na zabawę z dzieckiem.

W naszym domu stoją dwie zamrażarki, w jednej trzymam mięso, w drugiej warzywa, owoce i ryby. Zamrażanie żywności znacznie podreperowało nasz domowy budżet. Dzięki temu przez cały rok możemy cieszyć się smakiem szczypiorku czy nieprzetworzonych malin. Jedzenie się nie marnuje. Wystarczy poświęcić chwilę na dokładne oczyszczenie produktu po czym wrzucić go do zamrażalnika i gotowe. To nic prostszego. Nasze babcie z pewnością marzyły o takim ułatwieniu.

Zanim opowiem o tym jak i jaką żywność zamrażam wspomnę, czego nie powinno się zamrażać na pewno. Na szczęście lista jest dość krótka i znajdują się na niej: jaja, warzywa bogate w wodę takie jak seler, sałata, ogórek i pomidor (po rozmrożeniu owoce te zamienią się w wodnistą ciapę, najlepiej jeść je świeże), sery, majonez, sos do sałatek i jogurt.

Oto moje top produkty, które zamrażam:

Zapiekanki –z powodzeniem można je mrozić. Wystarczy owinąć bułkę w papier śniadaniowy. Przechowuje je do trzech miesięcy. Przed podgrzaniem rozmrażam,

Zupy –mrożenie zup pozwala zaoszczędzić czas, gdy masz w domu małe dziecko. Wystarczy ugotować większą porcję, podzielić i zamrozić. Na rynku jest sporo pojemników, które ułatwią zamrażanie zup. Godne polecenia są pojemniczki amerykańskiej marki Brother Max, które można złączyć razem dla łatwiejszego napełniania i przechowywania żywności, co czyni przygotowanie posiłków znacznie prostszym. Podstawę można wypchnąć, aby łatwiej wydobyć zamrożony pokarm. Można także karmić bezpośrednio z pojemniczka –korzystając przy tym z izolowanych uchwytów,

brother 1

Marynowane mięso –po zamarynowaniu mięso umieszczam w pojemniku, po czym mrożę. Po rozmrożeniu mam gotowy produkt, który wystarczy upiec w piekarniku bądź na grillu,

Wędliny –zamrażam na okres 6 miesięcy,

Jagody –uwielbiam zamrażać jagody. Oszronione owoce wyglądają zjawiskowo. Wyścielam blachę pergaminem i wysypuję cienką warstwę jagód. Umieszczam na godzinę z zamrażarce, po czym przesypuję do pojemnika. Tak przygotowane owoce przetrzymuję w zamrażalniku pół roku,

Wyroby z mąki –Muffinki, naleśniki, ciastka i pieczywo umieszczone w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet 9 miesięcy. Te produkty nie trzeba rozmrażać. Wystarczy włożyć porcję do rozgrzanego do 300 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Będą smakowały jak świeżo przygotowane,

Masło –ten produkt zawsze przechowuję w oryginalnym opakowaniu, aby nie przesiąkł zapachami innych mrożonek,

Banany –zawsze mrożę dojrzałe banany. Wykorzystuje je do koktajli i pieczenia. Aby rozmrozić banany wystarczy włożyć je na minutę do naczynia z gorącą wodą. Po tym zabiegu skórka da się łatwej zdjąć.

Ciasto do pieczenia –gdy piekę świąteczne ciasteczka zawszę robię więcej ciasta. Część piekę od razu, a pozostałą część mrożę. Na blasze wyścielonej pergaminem układam surowe ciastka, mrożę przez trzy godziny, i pozostawiam w szczelnym opakowaniu na dnie zamrażarki. Gdy moje dziecko ma ochotę na ciastka wyciągam pudełko. Najlepsze jest to, że takie ciasteczka można piec wprost z zamrażarki trzy minuty dłużej jak normalnie,

Sernik –to ciasto idealnie nadaje się do mrożenia. Przed podaniem wstawiam ciasto do lodówki na całą noc i 20 minut w temperaturze pokojowej.

Przecier pomidorowy, pesto –do większości przepisów potrzebujesz łyżeczki tego składnika, więc gdy kupię duży słoiczek zawsze wkładam go do podręcznej zamrażarki. Przecier czy Pesto zachowa świeżość nawet przez rok.

Fot. Freepik i materiały reklamowe Brother Max

4 Thoughts on “Kuchenne ułatwienia

  1. Przydatny poradnik 😉 ale sernik to najbardziej lubię świeży, jeszcze ciepły 🙂

  2. Gdybym miała miejsce kupiłabym jak największą zamrażarkę i wypełniła ją truskawkami, malinami, jagodami, ehhh rozmarzyłam się 😛

  3. Bardzo przydatny poradnik 🙂

  4. Honoratka on Luty 16, 2017 at 10:12 pm said:

    Masz bardzo ładną kuchnię dużą i przestronną, możesz sobie pozwolić na dwie zamrażarki. Ja w mieście mam ograniczone możliwości przestrzenne cóż ja mogę zmieścić w swoim malutkim 120 mkw mieszkanku.
    Ps zawsze marzyłam o zlewie na przeciw okna.pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation