Kompost i inne sposoby na piękny ogród

Koniec roku w ogrodzie. Wszystko, co kiedyś zachwycało kolorem i zapachem zamarło na długie zimowe miesiące. Dlaczego by tak szczątków roślin nie zamienić na kompost, zwany złotem ogrodników?. Użyty na wiosnę nada witalność i siłę warzywom i kwiatom. Jeżeli kompostowanie kogoś nie przekonuje i za najlepszy nawóz uważa obornik, są inne jesienne prace, które wykonane teraz przyniosą niezliczone korzyści na wiosnę.

Zgodnie z ogólną zasadą kompost można podzielić na dwie kategorie –zieloną i brązową. Wielu ogrodników za najlepszy uważa zielony, ale oba rodzaje mają dużo do zaoferowania naszym roślinom. To najlepszy i najtańszy nawóz, a na dodatek bardzo łatwo go przygotować.

Zielony kompost? –zawiera wszystko co jest wciąż żywe lub mokre jak zielone liście, kuchenne odpadki, świeżo skoszoną trawę. Ma najwięcej mikro i makro-elementów, w tym azotu, który jest numerem jeden jeżeli chodzi o nawożenie, a proces kompostowania jest bardzo krótki.

Brązowy to sucha i martwa materia: opadnięte liście, słoma, strąki fasoli, krzaki pomidorów. Zawiera składniki odżywcze, ale nie tyle jak zielony. W jego składzie znajdziemy węgiel, posiadający zdolność do zatrzymywania wartościowych składników w glebie. Zmienia jej strukturę na lżejszą, przewiewniejszą i kruchą. Korzenie roślin uwielbiają takie środowisko, ale nim go otrzymamy upłynie sporo czasu. Dlatego najrozsądniej jest połączyć zielone składniki z brązowymi.

Cokolwiek postanowisz wrzucić do kompostownika upewnij się, że nie było pryskane chemią. Ryb, mięsa, kości, zadrukowanego papieru, leków, resztek roślin zaatakowanych przez szkodniki i choroby, odchodów zwierząt domowych, liści dębu, olchy i orzecha włoskiego, pędów cisa i igieł nie powinno się kompostować.

Kompost

Kompostowanie w czasie zimy

Kompostowanie nie jest taką trudną sztuką, jak mogło by się wydawać. Jest wiele informacji jak utworzyć idealny nawóz organiczny, jaki powinien być specyficzny stosunek węgla do azotu, wilgotności i jak często przerzucać stertę. Te wszystkie informacje przydają się, gdy zależy nam na jak najszybszym otrzymaniu materii do zasilania roślin. Jeżeli chcemy samemu zrobić nawóz w prosty sposób wystarczy usypać stertę i pozostawić ją działaniu matki natury. Ja nie mam nawet oferowanego w specjalistycznych sklepach ogrodniczych kompostownika. Wykorzystując kawałek siatki leśnej stałam się posiadaczką kompostownika idealnego, najprzewiewniejszego jaki tylko można sobie wymarzyć!

Dobrze rozłożony kompost ma wygląd ciemnej, jednolitej i sypkiej masy, zapach świeżo zaoranej ziemi i nie brudzi rąk.

Chroń glebę roślinami okrywowymi

Natura, podobnie jak fortuna, kołem się toczy. Poplon jest niczym zielony kompost, który powstaje w ziemi, i w sposób najbardziej naturalny oddaje jej energię i materię. To ulubiona metoda mojej teściowej, którą stosuje w sowim grodzie przez lata. Mówi, że dzięki zabiegowi gleba staje się żyzna i lekka a utworzony przez wysiane rośliny system korzeniowy hamuje wyrastanie chwastów. W jej ogrodzie najlepiej sprawdziła się facelia.

Najczęściej wybieranymi roślinami na jesienne siewy są te z rodziny motylkowatych. Siew nie wymaga posiadania żadnych maszyn. Nasiona wystarczy rozrzucić jakby się karmiło kury.

Nasiona okrywowe można kupić w sklepie oferującym pasze dla zwierząt oraz u producentów zbóż. Półkilowy woreczek wystarczy aby obsiać standardowy ogród warzywny.

Większość roślin okrywowych wnosi pożyteczne działanie dla gleby w chłodniejszych miesiącach, ale jest parę takich, które preferują wyższe temperatury. Siejąc nasiona na jesień należy upewnić się, że przetrwają w chłodniejszych temperaturach i urosną najwięcej jak to możliwe zanim ziemie okryje śnieg. Rośliny będą powoli kompostować pod śniegiem, a na wiosnę dadzą impuls do odrodzenia się życia w ogrodzie. Przed zasianiem warzyw glebę należy przekopać szpadlem.

Większości odmian koniczyny nie przeszkadzają niskie temperatury. Doskonale radzą sobie również rośliny strączkowe, zdolne do wiązania azotu.

Ściółkowanie w praktyce

Jeżeli z jakiegoś powodu nie przekonują cię rośliny okrywowe, jest jeszcze jedna metoda –ściółkowanie. Pożytku z niej więcej niż szkody. Ściółka chroni glebę przed wypłukiwaniem mikroelementów podczas opadów deszczu. Dostarcza wiele składników odżywczych do gleby, poprawia jej strukturę, zatrzymuje wilgoć, wiec warzywa nie będą potrzebować tak intensywnego podlewania jak dotychczas, chroni korzenie roślin okopowych i nie pozwala nasionom chwastów kiełkować.

Na powierzchni gleby należy rozłożyć słomę, trociny bądź korę z drzew. Ściółka nie musi być gruba, wystarczy trzy centymetrowa.

Co zrobić, gdy przyjdzie wiosna i będziesz chcieć posiać nasiona do gruntu? Odsuń ściółkę na boki w miejscu gdzie chcesz siać, przy użyciu motyki lub radła zrób rowek i zasiej w nim nasiona warzyw. Kiedy wyrosną z ziemi ściółkę przesuń na boki, tak aby nie hamowała wzrostu roślinom.

Podnieś temperaturę gleby na wiosnę

Ściółka nie tylko izoluje glebę, ale też chroni ją przed zimnem. Jeżeli chcemy osiągnąć wyższą temperaturę w glebie na wiosnę należy zgrabić na parę dni ściółkę na bok, gdy stopnieją ostatnie śniegi. Ekspansja gleby na słońcu pozwoli na posianie nasion trochę wcześniej. Po posadzeniu warzyw z powrotem okrywamy powierzchnię ogrodu ściółką. Nawet rośliny najbardziej odporne na zimno nie będą kiełkowały póki gleba nie osiągnie co najmniej 7 stopni Celsjusza.

Jakie są wasze sposoby na utrzymanie waszych ogrodów? Może stosujecie jedną z tych metod? Jak się sprawdza?

3 Thoughts on “Kompost i inne sposoby na piękny ogród

  1. Przydatny post 🙂 Szkoda, że sama nie mam ogrodu… Pozdrawiam 🙂

  2. Kiedyś, jak jeszcze miałam ogród koło domu to mieliśmy ogromny kompost. Mama zawsze goniła mnie z resztkami, abym je tam wyrzuciła. Szczerze tego nienawidziłam. Jednak teraz doceniłabym dobry kompost i ogródek obok domu. 😉

  3. O tak! Kompost robimy co sezon 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation