Pomysł na dodatkowy zarobek?

Wieś daje wiele możliwości rozwoju własnego biznesu. Tutaj pieniądze leżą dosłownie na trawie. Wystarczy odrobinę kreatywności i ochoty. Sprawę uprościły też panujące od 1 stycznia tego roku przepisy, w sprawie handlu produktami przetworzonymi. W końcu przy wiejskich gospodarstwach rolnych powstaną sklepiki z wyprodukowaną przez rolnika żywnością, jakie już od dawna prosperują w pozostałych krajach  wspólnoty europejskiej.

Robisz świetne powidła, sery, a może kiełbasę? W ramach nowo obowiązujących regulacji prawnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej każdy rolnik może teraz sprzedawać wytwarzane przez siebie produkty bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. Ty też możesz! Wystarczy postawić pierwszy krok, a z pewnością znajdą się klienci, którzy chętnie kupią dobry regionalny produkt.

Nowe rozwiązania prawne pozwoliły wprowadzić szereg zmian, dzięki którym ułatwiono nam prowadzenie sprzedaży bezpośredniej poprzez poszerzenie jej zakresu. Stare rozporządzenie dopuszczało do handlu salceson, ale już nie kiełbasę. Nowe pozwala na handel wszystkim, co powstanie w gospodarstwie.

IMG_4527

To nowe źródło dochodów, które otwiera się dla wiejskich rodzin. Jak mawia pan Daleniecki „mały handelek jest lepszy niż złoty szpadelek”. Dzięki regulacjom rynek żywności w naszym kraju znacznie się powiększy przy wyrównaniu często mocno zawyżonych cen, proponowanej przez wielkie sieci handlowe eko-żywności.

Aby rozpocząć wystarczy spełnić parę wymogów. Rolnik musi zgłosić prowadzenie sprzedaży bezpośredniej w urzędzie skarbowym i prowadzić zeszyt, w którym będzie skrzętnie zapisywał numer kolejnego wpisu, czyli liczbę porządkową, datę uzyskania przychodu, czyli kiedy sprzedał produkt, i kwotę przychodu. Konieczne jest złożenie oświadczenia o objęciu przychodów ze sprzedaży ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Zgłosić rozpoczęcie sprzedaży bezpośredniej należy również u powiatowego inspektora sanitarnego, oraz złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.

IMG_4551

Nowe prawo pozwoli gospodarstwom wiejskim na przetworzenie nadmiernej ilości własnych płodów rolnych. Warto pamiętać, że sprzedaż bezpośrednia może być prowadzona tylko i wyłącznie przez rolnika i członków jego rodziny. W praktyce oznacza to, że przetwarzanie produktów roślinnych i ich sprzedaż nie może odbywać się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o działo oraz innych o podobnym charakterze.

Gospodarz może oferować swoje produkty wyłącznie na terenie swojego gospodarstwa, targowiskach miejskich i festynach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation