Przechowywanie warzyw

marchew

Dobre zbiory to nie wszystko. Sztuka polega na tym, aby warzywa okopowe jak najdłużej pozostały w niezmienionej formie. Popularnym rozwiązaniem jest mrożenie. Niestety gdy zabraknie prądu na dłużej rozmrożoną marchew nie można ponownie zamrozić. Część plonów warto umieścić w piwnicy zbudowanej na przykład ze starej lodówki, jeżeli nie posiadamy klasycznej.

Tegoroczny sezon przetwórczy uważam za zamknięty. Towarzyszyła mi nieodparta pokusa, aby zachować wszystko co w ręce wpadło, bo coś czułam, że zima będzie długa i ostra. Suszyłam jabłka, gruszki, śliwki i pomidory. W słoiki zamknęłam brzoskwinie, ogórki, buraczki. Z pomocą sugestii mamy pierwszy raz w życiu zakisiłam kapustę w kamiennym garnku. Moja zamrażarka pęka w szwach. Jest tam mrożona fasolka, papryka. marchew oraz mięso z łani, którą udało się upolować tacie.

Kiedy więc w tamtym tygodniu wykopałam ostatnie marchewki z warzywnika wpatrywałam się w kosz wypełniony po brzegi warzywami z podziwem i radością. Rolnictwo to dobre i pożyteczne zajęcie. Łatwiej jest sobie to uświadomić, kiedy sami stajemy się jego częścią. Praca rąk przyniosła tak wiele produktów, które będą wykorzystywane w naszej kuchni aż do następnego sezonu. Wyhodowanie marchwi to sukces, sztuką jest ją zachować jak najdłużej.

Przewertowałam wiele książek, i byłam zaskoczona, że istnieje tak wiele sposobów na przechowywanie warzyw okopowych, w tym marchwi.

Zostaw w gruncie

To najprostszy sposób na przezimowanie marchwi, i najmniej popularny w Polsce. Wystarczy pokryć rabatę grubą warstwą ściółki (ze słomy lub liści), a następnie zakryć plandeką, i położyć jeszcze jedną warstwę ściółki na głębokość stopy. To wystarczy, aby zaizolować marchew przed mrozem i ułatwić dostęp, gdy spadnie śnieg. Jeżeli mieszkasz w rejonie Polski w którym śniegu jest mało, to jest metoda dla Ciebie. Ja nie wyobrażam sobie, że przekopuję się przez grubą warstwę śniegu dla dwóch marchewek do zupy. Jesienią wpuszczam do ogródka kury, więc metoda tym bardziej nie znalazła u nas zastosowania.

Wybuduj własny system do przechowywania warzyw korzeniowych

Podobnie jak większość warzyw okopowych marchew powinna być przechowywana w piwnicy. Przy temperaturze powyżej zera, przy 95 % wilgotności warzywa pozostaną chrupiące i świeże. Wysoka temperatura w piwnicy też nie sprzyja warzywom. Kurczą się wtedy i wysychają. Warto zainstalować w piwnicy termometr i higrometr, aby mieć parametry pod kontrolą, i w razie potrzeby szybko przewietrzyć pomieszczenie. Moja babcia wilgotność i temperaturę w piwnicy monitorowała poprzez pozostawienie na podłodze garnka z wodą. Jeżeli woda zbyt szybko wyparowywała, przysypywała marchew grubą warstwą torfu, który w naturalny sposób regulował optymalny poziom wilgotności.

Sposób pozyskiwania marchwi też ma duże znaczenie. Gdy warzywa są gotowe do zbiorów należy je wykopać w miarę najcieplejszy dzień, najlepiej w godzinach porannych i suszyć na dworze przez co najmniej 12 godzin. Odciąć liście u wierzchołka korzenia. Warzywa rosnące w ziemi nie ma potrzeby myć. Pozostaną świeże na dłużej, gdy pozostawimy je brudne.

Jeżeli nie posiadasz piwnicy, przy wykorzystaniu starej zamrażarki bądź plastikowego kubła na śmieci możesz uzyskać taki sam efekt jakbyś ją miał. Wystarczy przygotować marchew i zamknąć ją w zakopanej na linii gruntu lodówce czy kuble, i przykryć belkami słomy. W takich warunkach marchew można przechowywać przez parę miesięcy.

root-system

Zamknij w słoikach

Pewnego zimowego wieczoru babcia Zosia opowiadała mi jak zaraz po przesiedleniu na mazury zrobiła groszek w słoikach, który rósł w przydomowym ogródku jeszcze po poprzednich mieszkańcach. Cóż to było za widowisko, kiedy przetwory zaczęły w środku bulgotać i zwiększać swoją objętość. Teraz już wiadomo dlaczego! Buraki, zielona fasola, mięso, ziemniaki i marchew to warzywa o niskiej kwasowości. Jeżeli chcemy przechować je w słoikach, do konserwacji należy użyć garnka ciśnieniowego. Osiągniemy znacznie wyższą temperaturę wrzenia i zakonserwowane słoiki będą lepiej chronione przez rozwojem patogennych kultur bakterii. Takie garnki używane są głównie w amerykańskich gospodarstwach domowych. Próbowałam znaleźć je ma allegro, lecz na próżno. Do następnego sezonu jeszcze daleko, więc na pewno wypróbuję tą metodę konserwacji, a wyniki opublikuję na tym blogu. Pomysł przetworów stojących na półkach przez wiele lat bardzo mi się podoba.

Freeze easy

Mrożenie to wciąż jedna z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania pożywienia. Wystarczy obrać i pokroić marchew po czym parzyć we wrzątku przez 3 minuty. Zblanszowaną umieścić w pojemnikach, w zamrażarce.

Jak każda metoda mrożenie też ma swoje minusy. W przypadku dłuższego braku zasilania prądu rozmrożone woreczki z marchewką trzeba wyrzucić, gdyż nie powinno się je zamrażać ponownie.

Ciepło, cieplej, gorąco

Jeżeli chcesz upiec ciasto z marchewką najlepsza będzie suszona. Nie masz osuszacza? Ja też go nie posiadam. Jego kupno wydało mi się bezsensowne w erze piekarników.

Wystarczy umyć, obrać i pokroić marchewkę w cienkie plasterki, blanszować we wrzątku przez 3 minuty po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni Celsjusza, do momentu aż stanie się krucha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation