Rozpracuj tego ogórka!

Kiszone bądź korniszone –niebo w gębie. Trzeba tylko poznać parę zasad, którymi rządzą się dobrze zrobione ogórki. Obalam mit na temat tzw. „sklepowych ogórków” i wpływu nawożenia na ich psucie się w słoikach

Już jutro w szkołach zadzwoni pierwszy dzwonek, a w naszych domowych gospodarstwach ostatni, aby przygotować zapas kiszonych ogórków na zimę.

_MG_6630

-Zrobiłam ogórki i mi nie wyszły, bo okazało się, że kobieta na bazarze sprzedała mi warzywa z supermarketu –zwierzyła się moja znajoma. Czy, rzeczywiście tak jest? Jak wynika z mojej obserwacji –nie koniecznie!.

Bardzo istotną sprawą jest czas zbioru ogórków. Warzywa te powinniśmy zebrać w porze mokrej, najlepiej rano. Ogórki zawierają substancje o wdzięcznej nazwie kurkubicydy, które odpowiadają za gorzki posmak. Gdy ogórkowi brakuje wody kurkubicydów jest więcej, a warzywa w rezultacie będa gorzkie. Kupując ogórki wybierajmy te najtwardsze. Takie ogórki będą słodsze. Cukier stanowi podstawę dla bakterii mlekowych, które odpowiadają za kiszenie. Wtedy w słoikach dochodzi do istnej wojny pomiędzy cukrem i kwasem mlekowym. Bakterie kwasu mlekowego się namnażają, kwasowość spada poniżej pięciu. Bakterie i pleśń nie są w stanie się rozwinąć. Jest tylko jedno ale. Ogórki muszą być całkowicie zalane wodą i nie wystawać poza nią.

Żelazo jest wrogiem kiszenia, stąd ogórki należy zalewać przegotowaną wodą źródlaną. Jeżeli używasz pokrywek z poprzedniego roku wiedz, że musisz je doprowadzić do stanu idealnego. Wszelki rdzawy nalot należy wyszorować i wyparzyć. W przeciwnym razie ogórki mogą się zepsuć. Wybierając „twisty” kupujmy te na sześć gwintów. Lepiej będą trzymać, gdy w słoiku zacznie wytwarzać się ciśnienie.

Kiszenie ogórków to najprostsza czynność na świecie!

½ kg małych ogórków gruntowych, 2-3 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, parę gałązek suchego kopru, 2 płaskie łyżki stołowe soli na litr wody

Do wyparzonego słoika ułóż ogórki jak najciaśniej, przy czym na dolną warstwę lepiej przeznaczyć te większe. Dodaj chrzan, koper i ząbek czosnku. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem soli. Zakręć i odwróć do góry dnem. Jeżeli ze słoika dochodzi odgłos bulgotania, czynność należy powtórzyć. Najprawdopodobniej nakrętka jest wykrzywiona i nie trzyma.

_MG_6659

Następnego dnia słoiki można ustawić na półkach, w spiżarni.

Ogórki przygotowane w domu, bez dodatku substancji chemicznych mają niebywałą probiotyczną wartość. Picie wody z ogórków jest pomocne w okresie leczenia mikroflory przewodu pokarmowego u dorosłych i dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation