Żur owsiany na naszym stole

Piotr nie lubi eksperymentów w kuchni. Sprawdzone rozwiązania podbijają jego serce, dlatego, gdy przychodzi do domu po całym dniu pracy serwuję mu coś znanego np. zapiekankę ziemniaczaną. Ja lubię różnorodność. Dla równowagi od czasu do czasu gotuję coś z „innej kuchni”. Nie mam tu na myśli modnych owoców morza czy kuchni japońskiej. Fascynują mnie przepisy typu „coś z niczego”, bo uważam, że najlepsze dania powstawały w biedzie. Niedostatek jest największym motywatorem człowieka. Dziś na obiad kiesełycia!.

 

To danie rodem z kuchni wschodniej spodoba się również osobom, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa. Aby przygotować zupę użyłam składników, które każdy znajdzie u siebie. Absolutnym hitem jest fakt, że do jej ugotowania potrzebujemy drożdży. Tak! Nie pomyliłam się. To świetny suplement diety, jakże niedoceniany przez współczesną sztukę kulinarną. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jakże dobroczynny dla kobiet w ciąży bądź planujących dziecko.

Skład:

500 g płatków owsianych, 5 łyżek mąki pszennej, 5 g drożdży, 3 l wywaru na włoszczyźnie, 8-10 ugotowanych w całości ziemniaków, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, oliwa

A oto jak to zrobić!

Do płatków owsianych dodajemy drożdże i mąkę pszenną, całość zalewamy wodą po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na około siedem dni. Na włoszczyźnie gotujemy wywar. Po zagotowaniu do wywaru dodajemy przetarty na durszlaku zaczyn z owsa, duszę zupy i czekamy do ponownego zagotowania. Na koniec przyprawiamy do smaku. Ja polecam przyprawę „Bukiet jarzyn”, którą kupuję w sklepie Firmy Handlowo–Usługowej „Dakar” S.C. przy ul. Kawaleryjskiej 3 a w Legnicy. To najlepsza przyprawa typu Vegeta bez glutaminianu sodu. Dania zyskują z nią innego wymiaru, nawet rosół wydaje się czymś specjalnym. Możemy też użyć tylko soli i świeżo zmielonego pieprzu. Na dno talerza układamy ziemniaki po czym zalewamy je kiesełycią. Do dekoracji możemy wykorzystać świeżą natkę mięty, pietruszki bądź pokrzywy. Wygląda to bajecznie.

Udanego obiadu!

3 Thoughts on “Żur owsiany na naszym stole

  1. Zurka na płatkach owsianych nigdy nie robiłam, ale gdzie są zdjęcia? Czy tylko mi się nie wyświetlają? Ekran odświeżałam.

  2. Zupa z płatków, ciekawe! Przydałoby się fo tego zdjęcie, by xobaczyć jak to wygląda.

  3. Dziękuję za przepis – takiego właśnie szukałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation